Eindhovense Computer Associatie
Sinds 1978 bezig met computers
Hoofd menu
· Upload
recente toevoegingen
recente toevoegingen
Welkom
Inlognaam:

Wachtwoord:


Laatste Forum Posts
Nog geen berichten

Serverstoring verholpen

De servers van onze club zijn even uit de lucht geweest vanwege een storing. We hebben het deze zaterdag gelukkig kunnen verhelpen. Het betrof de toegang tot onze web pagina en onze mailserver. Alle data was nog aanwezig zodat het niet nodig was de backups terug te zetten. Wel is het mogelijk dat onverzonden mail is kwijtgeraakt.
printervriendelijk
Posted by mfleschonSaturday 16 July 2016 - 19:29:14 ::  Read/Post Comment: 0

Cursus Arduino programmeren
Wegens ziekte wordt de cursus Arduino later gegeven. We proberen nu eind januari of begin februari te starten. Zoals eerder aangegeven gaat het om een introductie cursus om Arduino computers te programmeren. Wat gaan we tijdens deze cursus doen:

  • Globale werking van een computer
  • Arduino hardware introdutie
  • Arduino programmeeromgeving (de IDE)
  • De belangrijkste onderdelen van de programmeertaal C
  • Kleine programma's schrijven voor een echte Arduino

We denken 3 a 4 avonden nodig te hebben. De oefeningen worden in groepjes van 2 gedaan en de ECA stelt per groep een Arduino en toebehoren beschikbaar. Onze club moet voor deze cursus een aantal Arduino systemen aanschaffen. Daarom vragen wij voor deze cursus een bijdrage van 5 euro.

Het is niet noodzakelijk om te kunnen programmeren of solderen. Wel wijzen we er op dat je meer ervaren moet zijn met computers en wat interesse moet hebben voor elektronica om zinvol aan de cursus te kunnen deelnemen. Let er op dat programmeren in computertaal niet vanzelf gaat en wat studie werk kost. Net zoals bij andere talen. Wel proberen we het hier zo eenvoudig mogelijk te houden en staat de lol van het experimenteren boven het leren van een computertaal.

Per ongeluk zijn er twee intekenlijsten op het prikbord gehangen. Daardoor leek het er op dat we twee cursussen zouden geven: Een Arduino cursus en een C++ cursus. We denken dat het werken met een Arduino zonder programmeren weinig zin heeft en een volledige C/C++ cursus valt buiten de mogelijkheden van onze club. Het bestuur zal alle personen die zich hebben aangemeld benaderen of zij willen meedoen met de nieuwe cursus. Indien we meer dan 10 aanmeldingen hebben zal de cursus tweemaal gegeven worden.

Indien meerdere leden nieusgierig zijn naar de Arduino, maar niet willen programmeren wordt overwogen om een Arduino introductie avond te organiseren. Leden die zich nog niet hebben ingeschreven kunnen zich nog aanmelden via een inschrijving via de intekenlijst.
printervriendelijk
Posted by mfleschonSunday 10 January 2016 - 13:37:29 ::  Read/Post Comment: 0

Cursus Arduino
We willen graag op de club een cursus Arduino organiseren voor onze leden. De Arduino is een klein computertje dat vooral gebruikt wordt om in een apparaat voor de besturing te zorgen. Onze 3D-printers hebben allemaal een Arduino aan boord om de motoren en verwarming aan te sturen. Je kunt een Arduino ook prima gebruiken om een aantal sensoren aan te sluiten en die dan weer door te sturen naar een PC of ander apparaat. Veel is mogelijk en met goedkope elektronica uit het verre oosten is het ook geen dure hobby meer.

Het is mogelijk om kant en klare software op de Arduino te downloaden, maar eigenlijk wordt het pas leuk als je ontdekt hoe gemakkelijk je kleine programmaatjes zelf schrijft en meteen het resultaat kunt zien. Daarvoor moet je wel de taal leren die de Arduino spreekt. Dat is in dit geval een eenvoudige versie van de computertaal taal C.

We zijn nog bezig de cursus op te zetten, maar in grote lijnen ziet die er als volgt uit:
- We beginnen met de basisprincipes van een computer te begrijpen
- Daarna gaan we in de praktijk op onderzoek naar wat een Arduino nu zo speciaal maakt
- En als laatste leren we stapsgewijs de basis van de taal C, maar dan helemaal vanuit de Arduino bekeken
Doel is dat we allemaal op de tijdens de cursus beschikbare Arduino's een eenvoudig programma laten werken. Dit proberen we in twee avonden te bereiken.
Planning is in Januari te beginnen.

Het bestuur is benieuwd hoeveel leden deze cursus zouden willen volgen. Op het prikbord hangt een inschrijflijst waarop je je kunt inschrijven.
Let op: Per vergissing is een aparte lijst opgehangen voor een cursus C++. Deze is echter samengevoegd met de Arduino cursus. Wij hebben op dit moment geen docent beschikbaar om een volledige cursus programmeren op te zetten.
printervriendelijk
Posted by mfleschonThursday 19 November 2015 - 21:30:59 ::  Read/Post Comment: 0

Demoavond Raspberry Pi
In het kader van nieuwe ontwikkelingen zal op 7 oktober aanstaande, vanaf 19.30 u, de Heer Volders een introductie/demonstratie geven over de "Raspberry Pi".

Onderstaand zijn eigen beschrijving hierover:

In de wereld waarin alles steeds kleiner moet worden en computers steeds sneller worden lopen de kosten nogal gauw op.

Men wil een Mediaspeler bij de TV omdat het smart gedeelte van de TV toch niet zo slim is om je film collectie netjes te catalogiseren.

Een simpele computer om even snel te kunnen internetten

Een spelcomputer om de eigen jeugd te herleven of om de (klein)kinderen kennis te laten maken met de “oude” leuke spelletjes.

Een router waarin je zelf echt alles kunt instellen.

Vanuit de luie stoel in een ver land de lampen thuis aan en uit kunnen zetten.

De printer of externe hardeschijf die net een jaar oud is zonder netwerk aansluiting toch op alle computers in huis kunnen gebruiken.

Zelf een autoradio bouwen omdat de kant en klare radio's niet alles kunnen wat je wilt of toch misschien het maken van je frambozen taart automatiseren.

Dit is nog maar een kleine greep van mogelijkheden met de Raspberry Pi.

De Raspberry Pi is een razend populaire mini computer die ontelbare mogelijkheden kent en heel goed betaalbaar is. En daarom wil ik voor de club een introductie avond geven om wat meer te leren van de mogelijkheden van de "Raspberry Pi". Uiteraard worden niet alle aspecten behandeld omdat daar gewoon geen tijd voor is. Maar bij meer interesse kan er altijd gekeken worden naar momenten om wat dieper in te gaan op specifiekere zaken.


Het is de opzet van het bestuur, om bij voldoende belangstelling, vaker van dit soort bijeenkomsten (maandelijks ?) te gaan organiseren.


printervriendelijk
Posted by d.pickeeonSaturday 26 September 2015 - 16:22:48 ::  Read/Post Comment: 0

PC Spreekuur
PC-Spreekuur


Na de vakantieperiode zal er, in de weken met een even weeknummer, op woensdag, van 20.00 u tot 22.00 u een PC-Spreekuur gehouden worden.


Vanzelfsprekend is dit alleen voor leden en exclusief eventuele onderdelen.


printervriendelijk
Posted by d.pickeeonFriday 07 August 2015 - 10:06:17 ::  Read/Post Comment: 0

Bij het overlijden van Leo Klerks, secretaris van onze ECA
In memoriam

Met het overlijden van Leo Klerks op 28 oktober 2014, verliest de ECA een zeer gewaardeerd bestuurslid, collega en vriend, die altijd voor iedereen klaarstond.
Wij zullen hem node missen en zeker in onze herinnering houden.
Wij wensen alle familieleden en vrienden veel sterkte toe, om dit verlies te dragen
.

Mede namens alle leden;
bestuur ECA.
printervriendelijk
Posted by mfleschonWednesday 05 November 2014 - 21:00:22 ::  Read/Post Comment: 0

ECA donderdag middag niet meer open
Vele donderdagen zijn meters oude film en ander materiaal omgezet naar moderne technologieen. De vraag naar deze mogelijkheid is ondertussen zodanig afgenomen dat het bestuur heeft besloten om deze extra openingstijden weer te schrappen. Vanaf nu is het ECA clubgebouw dus niet meer geopend op de donderdag middag. Natuurlijk kunt U voor het omzetten van oude media nog steeds op de club terecht op de gebruikelijke openingstuiden.
printervriendelijk
Posted by mfleschonTuesday 01 April 2014 - 21:13:17 :: Comments are turned off for this item


Datum / Tijd